Verzekering beroepsaansprakelijkheid

De verzekering beroepsaansprakelijkheid dekt eveneens schade aan derden. Waarin verschilt deze verzekering van een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating? De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating geldt steeds voor extra-contractuele schade. Dit betekent de schade die niet het voorwerp van het werk of de dienst zelf betreft.
De verzekering beroepsaansprakelijkheid verzekert de contractuele aansprakelijkheid

Enkele voorbeelden ter verduidelijking:

  • de huisarts bezoekt een patiënt en stoot een vaas omver bij het binnenkomen: waarborg ba-uitbating (= extra contractuele aansprakelijkheid).
  • de dokter spuit een verkeerd medicijn in en de patiënt raakt verlamd: waarborg beroepsaansprakelijkheid (=contractuele aansprakelijkheid)
  • je gaat naar je advocaat en raakt er gewond ingevolge een slechte trap-trede: ba uitbating (=extra contractueel)
  • je advocaat vergeet tijdig beroep aan te tekenen tegen een vonnis waarmee je niet tevreden was: beroepsaansprakelijkheid (contractueel)

Kan elk beroep zijn beroepsaansprakelijkheid verzekeren?

Neen. Slechts een beperkt aantal beroepen komt in aanmerking voor dergelijke verzekering. Om er enkele te noemen: architecten, dokters in de geneeskunde, verpleegkundigen, kinesisten, boekhouders, accountants, verzekeringsmakelaars,…

Aarzel niet om ons te contacteren en wij helpen u graag verder!